Jak wybrać dobrej jakości glutaminę?

Wiadomo, że każdemu z nas zależy na tym, aby wprowadzać do swojego organizmu jedynie produkty najwyższej jakości. Z drugiej jednak strony, bardzo często zniechęca nas cena produktów, którymi jesteśmy zainteresowani. Współcześnie, rynek suplementów diety jest naprawdę ogromny. Oczywiście, nawet w dzisiejszych czasach możemy spotkać podróbki lub półprodukty, które nie będą w żadnym stopniu spełniały swojej roli. Nie mniej jednak suplementy diety są dziś produkowane, w większości, według najwyższych standardów oraz ze szczególną starannością, chociażby ze względu na dużą konkurencję. Wśród polecanych suplementów diety , bardzo często, wymienia się glutaminę. Jest ona szczególnie ważna dla osób, które chcą zagwarantować sobie wysoką odporność, stabilny układ immunologiczny oraz dobry przyrost masy mięśniowej, poprzez znaczny wpływ na budowę struktur białkowych i mięśniowych.
W jaki sposób warto weryfikować jakość glutaminy?
W dobie internetu i szeroko dostępnych możliwości wyszukiwania, nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Obecnie, na każdym kroku możemy znaleźć różnorodne oferty sprzedażowe, które w dużej mierze dotyczą także składnika, jakim jest glutamina. Warto jednak patrzeć, przede wszystkim, na skład produktu i na zawartość w nim właśnie tej substancji. Najlepiej jest wybierać suplementy zawierające czystą glutaminę, pozbawione sztucznych dodatków, czyli tzw. zapychaczy, tj. słodzików, cukrów i innych tego typu półproduktów, jak też glutaminę wzbogaconą np. o aminokwasy rozgałęzione BCAA, witaminy i minerały, które jeszcze bardziej i silniej spotęgują jej działanie w organizmie. Cena glutaminy to koszt od kilku do kilkudziesięciu złotych, w zależności od wagi produktu i jej składu. W składzie dobrej jakości glutaminy mogą znaleźć się składniki takie jak: regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, kwas jabłkowy, aromaty, substancje zagęszczające: guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; naturalne substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany; substancje przeciwzbrylające: fosforan wapnia, dwutlenek krzemu; emulgator: lecytyna sojowa.

Czy nawodnienie jest ważne w trakcie suplementacji?
Ludzki organizm w niemal 70 % składa się z wody. Jest ona obecna zarówno w krwiobiegu, tkankach, komórkach, skórze, mięśniach – niemal wszędzie. Badania i analizy wykazują, że o ile człowiek jest w stanie przez jakiś czas przeżyć bez pożywienia, o tyle nie jest on w stanie funkcjonować jakkolwiek bez płynów. Oczywiście nie ma tu mowy o gazowanych, wysokosłodzonych, przetworzonych napojach, nektarach, czy sokach – tylko o produktach naturalnych, do których należy chociażby woda mineralna lub wyciśnięte świeżo soki. W trakcie suplementacji kwestia odpowiedniego nawodnienia powinna stanowić priorytet. Poza tym, suplementy diety znacznie lepiej działają w organizmie w obecności płynów lub tłuszczy nienasyconych, które są dla organizmu bardzo zdrowe. Mowa o pestkach, orzechach, awokado, oleju kokosowym, tranie, oliwie z oliwek, kwasach tłuszczowych omega 3 i 6. Jeśli chodzi o odżywianie, to także nie możemy dopuszczać do siebie myśli o głodówkach, nieregularnym jedzeniu lub o tym, że niezdrowe fast-foody lub tzw. półprodukty zapewnią nam prawidłowe działanie suplementacji.
Aby suplementy, nawet te najbardziej wyselekcjonowane i prezentujące najwyższą jakość, mogły działać w sposób pełnowymiarowy, należy uzupełniać je o racjonalne, naturalne, nieprzetworzone i zdrowe żywienie, a także aktywność fizyczną. Oczywiście, każdy z nas te czynniki musi dostosować do swoich potrzeb, możliwości oraz do tego, czy pozwala mu na to stan zdrowia. Lekarze na całym świecie twierdzą, że nawet 15-20 minutowy wysiłek fizyczny, o bardzo różnej (dowolnej) intensywności, jest w stanie zapewnić nam zdrowie, wigor, komfort, a także bezpieczeństwo. Dzięki tym trzem elementom i znajomości własnego organizmu, jego zachowań, jak również możliwości – będziemy w stanie samodzielnie napędzać swoje ciało do pracy, do zwiększania jego motywacji, poziomu endorfin i znacznej ilości energii.